Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

De bewoner aan zet?!

icoon_Partnerschap
Geplaatst op:
30-03-2015
Thema’s:
Wij staan voor Partnerschap

Themabijeenkomst 26 maart 2015

‘De wereld gaat door initiatieven van onderop veranderen.’ Dat zei Talitha Muusse, één van de inleiders op de themabijeenkomst ‘De bewoner aan zet?!’ georganiseerd door Waterweg Wonen op 26 maart 2015 in de Stadsgehoorzaal. Maar hoe moeten instellingen, zoals woningcorporaties, met die initiatieven van burgers omgaan? Een impressie van het debat in interactie met een gemêleerd publiek in een volle zaal.

De inval door de Inspectie Leefomgeving en Transport bij de taxidienst Uberpop is een voorbeeld hoe het niet moet, zei Talitha Muusse (23 jaar). Ze studeert af op een onderzoek naar het duurzame leiderschap van de generatie Y, de groep geboren tussen 1982 en 2000. ‘Dit verzet is slechts onderdeel van een onvermijdelijke ontwikkeling. Kleine initiatieven kunnen instituties omver blazen. De mogelijkheden van de generatie Y zijn groot. Ze gebruiken social media om de publieke opinie te beïnvloeden. Jongeren knallen hun visie online en gaan aan de slag.’

Jongeren in verzorgingshuis
Wat betekent dat voor ‘fossiele organisaties als corporaties’, wilde directeur-bestuurder Harrie Bosch van Waterweg Wonen weten. Muusse ‘Jongeren willen direct gebruiken en consumeren. In een woning moet alles het meteen doen, ook de internetverbinding. Toch zijn jongeren ook bereid iets voor de wijk te betekenen. Net afgestudeerden willen bijvoorbeeld wel in een appartementje in een verzorgingshuis wonen. In ruil voor een lage huur gaan ze activiteiten met ouderen ondernemen. Wees niet vies van onze commerciële benadering, dan heeft mijn generatie een toegevoegde waarde voor de samenleving.’

Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), benadrukte dat niet iedereen in Nederland in staat is mee te doen aan de participatiesamenleving. Een deel van de bevolking beschikt niet over de daarvoor noodzakelijke hulpbronnen qua gezondheid, economisch kapitaal, beheersing van de taal en relaties met buren en familie. ‘Maar het is een misverstand om te denken dat vooral ouderen over onvoldoende hulpbronnen beschikken. Recent SCP-onderzoek laat zien dat ouderen in toenemende mate voor elkaar gaan zorgen’.

Aanschuiven!
Hans Riemens en Hanneke Brinkman presenteerden de kersverse sociale wijkonderneming Vrienden van Vlaardinger-Ambacht. Initiatiefnemers Alexander Hogendoorn en Yvette Prinsen van de Zorgvrijstaat Rotterdam-West lieten zien hoe zij met kleine acties een steeds groter netwerk van actieve bewoners creëren. ‘Dat begint met een groep mensen die toch al gezamenlijk eet, te vragen of ze bijvoorbeeld voor drie buurtgenoten extra zouden willen koken. En dan wordt het zwaan kleef aan’. Aansluiten bij al bestaande activiteiten van sleutelfiguren in buurten speelt daarbij een belangrijke rol.

Gratis koffie
‘Ons probleem is dat veel van onze senioren vinden dat ze recht hebben op van alles’, bracht een medewerkster van een welzijnsclub voor senioren. ‘De verzorgingsstaat verandert, wij krijgen minder subsidie. Maar onze ouderen willen nog steeds ieder kopje koffie gratis. Hoe kunnen we dat veranderen en ombouwen richting meer participatie?’ Een lid van de Huurdersraad van de corporatie, 75 jaar, herkent het probleem: ‘Communicatie is hier het sleutelwoord. We moeten proberen om de generaties elkaar te laten begrijpen.’

Burgerinitiatieven zijn soms ook een ‘hoop gedoe’, zegt Kim Putters. ‘Ik zie ze overal opkomen. We hebben de neiging om er alleen positief over te praten. Het woord “verbinding” valt bijvoorbeeld vaak. Maar laten we niet vergeten dat we niet altijd zo vreedzaam zijn met elkaar. Kijk maar naar de Rijdende Rechter. Soms komen we er niet samen uit. En daar kan een taak liggen voor instellingen als corporaties en gemeenten.’

Klik hier voor de presentatie van Prof.dr. Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en bijzonder hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg in de Veranderende Verzorgingsstaat bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Klik hier voor de presentatie van Alexander Hoogendoorn en Yvette Prinsen, mede-initiator van Zorgvrijstaat Rotterdam-West, op weg naar een Zorgcoöperatie. Dit is een bewonersinitiatief gericht op het versterken van sociale netwerken van kwetsbare bewoners met inzet van vitale bewoners via projecten als Aanschuifmaaltijden, Huishoudelijke Hulpdienst, Buurtmantelzorg en Werken aan Verbindingen.

Klik hier voor de presentatie van Talitha Muusse, studente Erasmus Universiteit Rotterdam (afstudeeronderzoekduurzame leiderschap van Generatie Y), lid Raad van Toezicht MVO Nederland, sociaal ondernemer The Punchy Pack, co-initiator DJ100 (Duurzame Jonge 100) en voormalig teamlid Vrijwilligerswerk 2.0.

Klik hier voor de presentatie van Hans Riemens en Hanneke Brinkman, Huurdersraad Waterweg Wonen, sociale wijkonderneming ‘Vrienden van Vlaardinger Ambacht’.