Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Vlaardingen verkent toekomst van galerijflats

icoon_ActieplanWonen icoon_Goedbeheer icoon_Partnerschap
Geplaatst op:
30-10-2014
Thema’s:
Wij staan voor Actieplan Wonen Wij staan voor goed beheer Wij staan voor Partnerschap

Themabijeenkomst 28 oktober 2014

Hoe toekomstbestendig zijn galerijflats? Hoe kunnen deze woongebouwen er straks uitzien en wie wil er dan nog wonen? Die vragen stonden centraal op onze themabijeenkomst op dinsdag 28 oktober 2014 in de Stadsgehoorzaal. Zo’n 100 huurders en professionals hoorden deskundigen een pleidooi voor herwaardering van deze flats houden. En daarvoor zijn geen grootste veranderingen nodig.

Waterweg Wonen bezit bijna 5000 galerijwoningen met een lift. De meeste zijn gebouwd in de periode 1965 tot 1974. Veel van deze galerijflats gaven wij de afgelopen jaren een kwaliteitsverbetering. Het overgrote deel van de flats met lift zal de komende 25 jaar verhuurd blijven als sociale huurwoning. Wat moet daarvoor gebeuren?

Menselijk gedrag
Hoogleraar City- en regiomarketing Gert-Jan Hospers stelde op de bijeenkomst het menselijk gedrag centraal. ‘Stop het geld van de renovatie van deze flats niet in prestige-iconen, maar in de alledaagse zaken die mensen belangrijk vinden, zoals het groen en een veilige woonomgeving. Haak aan bij het gedrag van mensen.’ Verder adviseerde hij om de galerijflat en directe woonomgeving ‘barrièrevrij voor ouderen’ te maken. Bijvoorbeeld door in de woningen drempels te verwijderen, in gemeenschappelijke ruimtes bankjes te plaatsen en een brievenbus zo te plaatsen dat deze ook vanuit een scootmobiel te gebruiken is.

Ook architect Dick de Gunst, mede-auteur van het boek ‘Nieuwe kansen voor de galerijflat’ pleitte voor een herwaardering van deze woongebouwen. Op zijn verkenningstocht door Vlaardingen constateerde De Gunst dat de galerijflats van Waterweg Wonen er na de gedane investeringen over het algemeen goed bij staan. Ook hij vindt dat de verbeterpunten vooral in de kleine dingen zitten die de anonimiteit verkleinen en de sociale veiligheid, uitstraling en het wooncomfort verhogen. Bijvoorbeeld door de galerij als ‘Delftse stoep’ in te richten, een privéstrook waar bewoners een bankje of bloembakken kunnen neerzetten. Of door de onderste galerij te vervangen door een trapontsluiting van de individuele woningen.

Kluswoningen
Bianca Seekles, directeur Identiteit en Vernieuwing van een renovatiebedrijf, toonde aan de hand van praktijkvoorbeelden van renovaties dat de galerijflat een toekomstbestendig woonproduct kan zijn voor een breed palet aan doelgroepen. Niet alleen de senioren die nu het merendeel van de galerijwoningen van Waterweg Wonen bewonen, maar ook jongeren en gezinnen met kinderen. En ook volgens haar vraagt dat meestal om kleine veranderingen, bijvoorbeeld aan de woningplattegrond, het balkon en de berging. Ook het aanbieden als kluswoning is een mogelijkheid.

‘Waterweg Wonen ziet na deze bijeenkomst zeker een toekomstige rol voor de gerenoveerde galerijflats weggelegd in de huisvesting van de huidige en mogelijk nieuwe groepen bewoners’, zegt beleidsadviseur Bas van Rosmalen. ‘De basis van de galerijflats in Vlaardingen is goed. De toekomstige veranderingen zitten waarschijnlijk in kleine dingen in de woongebouwen en de directe woonomgeving. Daarbij haken we aan bij wat er leeft bij de huurders.’