Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Billitonflat heeft landelijke primeur

Geplaatst op:
31-10-2023

met project deelscootmobiel

Het was druk in de ontvangsthal van de Billitonflat gisteren. Het project deelscootmobiel werd officieel geopend. De bewoners waren hiervoor uitgenodigd.

Na een speech van Tom Ernst (projectleider van Rogplus), Hans Kox (directeur-bestuurder Waterweg Wonen) en wethouder Jacky Silos over het belang en nut van het project, was het tijd voor het officiële startmoment. Aan bewoonster Jet Martijnse (75 jaar) de eer om als eerste een deelscootmobiel te reserveren en in gebruik te nemen.

Mevrouw Martijnse: "Nadat ik mijn indicatie voor een scootmobiel kreeg, was er nog geen plek om deze te stallen. Daardoor moet ik noodgedwongen met een rollator naar de stad. Maar dat valt niet mee. Om de zoveel tijd moet ik bijkomen op bankjes, bijvoorbeeld bij de Albert Heijn. Ik kan namelijk niet meer zo ver lopen door de pijn in mijn rug en benen. Met dit project kan ik, maar ook mijn medebewoners, wel gebruik maken van een scootmobiel. Wanneer ik wil. Zo fijn! Nu kom ik wat verder dan alleen de Vlaardingse stad." 

Landelijke primeur
De Billitonflat heeft met dit project een landelijke primeur. De bewoners kunnen als eerste in Nederland een deelscootmobiel reserveren via een digitaal platform. Het concept is innovatief vanwege het gemak om een reservering te boeken in een beeldscherm in de stallingen. Bewoners kunnen na de reservering van een gewenste tijdsperiode direct of op een later moment met een scootmobiel op pad. 

Groot tekort aan scootmobiels en stallingen
Landelijk is er een groot tekort aan scootmobiels en stallingsplaatsen. In samenwerking met Rogplus realiseerden wij de afgelopen jaren veel stallingsplekken voor scootmobielen in Vlaardingen. Het maximum aantal plekken in de bestaande bouw is zo goed als behaald. Hierdoor ontstaan wachtlijsten. Dit willen wij voorkomen. We bieden ouderen en mensen met een fysieke beperkingen graag de mogelijkheid om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Daarom gingen we met Rogplus op zoek naar een oplossing: een deelscootmobiel.

Een deelscootmobiel, wat is dat precies?
Rogplus gaat een proef starten waarin ze deelgebruik van scootmobielen onderzoeken. Gebruikers kunnen een deelscootmobiel reserveren via een beeldscherm in de stallingsruimte. Bewoners kunnen dan gebruik maken van de scootmobiel wanneer ze hem nodig hebben. Ook wordt het stallingsprobleem hiermee aangepakt. Dit project gaat van start in meerdere woongebouwen in Vlaardingen, Schiedam en Maasluis.