Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Update brand Insulindesingel

icoon_Goedbeheer
Geplaatst op:
15-02-2019
Thema’s:
Wij staan voor goed beheer
Brand Insulindesingel Vlaardingen

Nieuwjaarsnacht

Update dinsdag 29 januari:

Tijdens nieuwjaarsnacht ontstond er brand aan de Insulindesingel. Omdat onze verzekeraar de brandoorzaak wilde weten, hebben zij een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om dit te onderzoeken. Uit dit onafhankelijk onderzoek blijkt dat vuurwerk de oorzaak is van de brand. Vuurwerk is in de dakgoot terecht gekomen. Het dak is vervolgens afgebrand maar gelukkig konden alle bewoners hun woning veilig verlaten.

Vragen over de brandveiligheid van de woningen
We begrijpen dat een grote brand als deze een grote impact heeft voor de getroffen bewoners, maar ook voor de omwonenden. Er komen nu vragen over hoe brandveilig de woningen zijn en of de gebruikte materialen wel goed zijn. Graag leggen wij het een en ander uit.

De woningen zijn gerenoveerd volgens de regels van het Bouwbesluit
Veiligheid van onze huurders staat bij ons boven alles. De isolatie van de daken voldoet aan het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit is er onder andere om de veiligheid van bewoners te waarborgen. Hierin zijn eisen vastgelegd ten aanzien van vluchtmogelijkheden en brandveiligheid van materialen. Alle werkzaamheden die Waterweg Wonen laat uitvoeren aan woningen, voldoen aan het bouwbesluit. Zo ook alle woningen in de Indische Buurt.

Wat is een Bouwbesluit?
Een Bouwbesluit is een verzameling bouwtechnische regels waaraan alle gebouwen en verbouwingen in Nederland minimaal moeten voldoen. Het Bouwbesluit geeft aan, aan welke regels een gebouw moet voldoen. Denk hierbij aan veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.

Gebruikte materialen
De leveranciers van de materialen zijn Sto en Kingspan. Dit zijn gerenommeerde bedrijven die in Nederland zeer veel woningen van isolatie voorzien. Bij het bouwen en renoveren van woningen gebruiken wij alleen materialen die wij wettelijk mogen gebruiken. Isoleren met EPS met een brandwerende afdeklaag is wettelijk toegestaan en wordt veel gebruikt in heel Nederland. Geen brandoverslag naar de woningen Al is er veel materiële schade, we zien wel dat het naleven van het bouwbesluit zorgt dat mensen veilig de woning kunnen verlaten. De plafonds zijn namelijk brandwerend. Dit zorgt ervoor dat bewoners tijd hebben om de woning veilig te verlaten. De brand in de dakgoot heeft in een paar uur tijd zijn weg gevonden over een groot deel van het dak, maar heeft zich niet verplaatst naar beneden, naar de woningen, wat normaal wel het geval is.   

Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op!
We hebben de afgelopen periode dagelijks contact gehad met de getroffen bewoners. Ook de direct omwonenden hebben wij met brieven geïnformeerd; over het incident en later over de oorzaak. Mochten er echter nog bewoners zijn die vragen of zorgen hebben over de renovatie of de brand, neem dan alstublieft contact met ons op.  

Inloopspreekuur
Iedere maandagochtend is er aan de Insulindesingel 38A van 11.00 tot 12.00 uur een inloopspreekuur voor alle mensen waarvan hun woning gerenoveerd wordt. Bij het inloopspreekuur kunnen bewoners terecht met vragen of zorgen, ook naar aanleiding van de brand. Ook kunnen bewoners direct met ons contact opnemen via ons mailadres info@waterwegwonen.nl of telefoonnummer (010) 248 88 88.


Update vrijdag 18 januari:
Oorzaak brand Insulindesingel bekend

Tijdens nieuwjaarsnacht ontstond er brand aan de Insulindesingel. Omdat onze verzekeraar de brandoorzaak wilde weten hebben zij een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om dit te onderzoeken. De resultaten van dit onafhankelijke onderzoek zijn nu bekend:

Brandoorzaak
Na onderzoek is gebleken dat vuurwerk de brand veroorzaakt heeft. Het vuurwerk is in de dakgoot terecht gekomen. Toen is helaas brand ontstaan. Een technische oorzaak is 100% uitgesloten.

Herstel van de onbewoonbare woningen
Twee van de vijftien woningen zijn weer bewoonbaar. De bewoners zijn weer terug in hun huis. De overige getroffen bewoners hebben allemaal onderdak. Sommigen via vrienden/ familie, anderen bieden wij tijdelijk onderdak of verhuizen naar een andere woning. De bewoners hebben alle bruikbare persoonlijke/ waardevolle spullen uit de woningen gehaald. De woningen zijn ook bezocht door verschillende verzekeraars. Na het leeghalen en strippen van de woningen starten de herstelwerkzaamheden. We verwachten dat de bewoners in maart weer terug naar hun huis kunnen.

Heftige tijd
Het was/ is een heftige tijd voor de bewoners. Eerst de renovatiewerkzaamheden en vervolgens de brand. Waar we konden hebben wij ze zoveel mogelijk geholpen. Bijvoorbeeld met het regelen van zaken met de verzekering of andere hulp. We hopen dat ze, als ze weer terug naar huis kunnen, van hun opgeknapte woning en rust kunnen genieten!


Update woensdag 2 januari:
Herstel van de woningen
De onbewoonbare woningen (15 in totaal) worden vandaag een voor een bekeken. Daarna bekijken we hoe we de woningen zo snel mogelijk weer bewoonbaar kunnen maken. Hoe lang dit gaat duren is nu nog niet bekend. We hopen uiteraard dat de bewoners zo snel mogelijk weer in hun woning terecht kunnen.

In de nacht van maandag 31 december op dinsdag 1 januari (Nieuwjaarsnacht) is er brand uitgebroken aan de Insulindesingel.
Er zijn meerdere woningen ontruimd en de schade is groot. Maar gelukkig zijn er geen gewonden gevallen. Een heel triest begin van het nieuwe jaar voor de getroffen bewoners. Ook wij zijn erg geschrokken. We leven enorm met hen mee en helpen hen waar wij kunnen.
Direct na de brand zijn ze opgevangen door familie/vrienden of in een hotel.


Update dinsdag 1 januari:
15 woningen onbewoonbaar
Onze eerste aandacht gaat uit naar de getroffen bewoners. Van het een op het andere moment is hun woning onbewoonbaar. Ze kunnen voor langere tijd hun huis niet meer in. De brand heeft alleen de daken vernield. De woningen en de spullen zijn niet verbrand maar hebben wel flinke waterschade en rookschade. Wij zetten nu alles op alles om deze mensen zoveel mogelijk te helpen en bij te staan. De bewoners houden wij persoonlijk op de hoogte.

Veiligheid
De omgeving is nu veilig. Er staan hekken om het pand. En er is beveiliging ingeschakeld om de spullen van de bewoners te beschermen.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
Vuurwerk is een optie maar dit kunnen wij nu nog niet bevestigen. Omdat wij de definitieve oorzaak van de brand willen weten, laten we een gespecialiseerd bedrijf dit onderzoeken.

De bewoners die vragen hebben kunnen contact met ons opnemen via telefoonnummer:
(010) 248 88 99.