Hallo buren!



- Geplaatst op:
- 12-04-2022
- Thema’s:
- Een plek voor iedereen Toekomstbestendigde organisatie Vitaal
Toen Soraia Borges in april 2014 de sleutels van haar huurwoning kreeg, was ze dolblij. Ze kwam uit de vrouwenopvang, was net bevallen en zat in de schuldsanering. Het was het begin van de weg omhoog. Ze is nu schuldenvrij, heeft een baan en is lid van de Huurdersraad. Hoe heeft ze dat gedaan? Soraia (32 jaar) deelt haar verhaal om anderen te inspireren.
Soraia heeft een roerig leven achter de rug. Toen ze 18 jaar was, ging ze op zichzelf wonen in een studentenkamer. Het was ‘lang leve de lol’. Ze kocht wat ze wilde en dacht niet aan later. “Ik wist niet hoe ik met geld moest omgaan.”
In de vrouwenopvang
Na een paar jaar had ze duizenden euro’s schuld. “Ik schaamde me diep. Ik verliet mijn studentenkamer. Ik was in paniek toen ik erachter kwam dat ik zwanger was. Ik zei niets tegen anderen. Zo werd ik dakloos.” Uiteindelijk kwam ze in de vrouwenopvang terecht. “Toen ging er een knop om. Ik wilde mijn leven op orde krijgen, voor mezelf en mijn dochter. Daar wilde ik voor
vechten.”
Voorstellen aan buren
In 2014 kon ze een woning van Waterweg Wonen huren in de Vettenoordsepolder. Een grote stap. “Op 17 april kreeg ik de sleutels. Die datum zal ik nooit vergeten. Het was een zware zoektocht naar een woning. Dit was een droom die uitkwam. Toch voelde ik me slecht. Ik zat in de schuldsanering en woonde in een stad waar ik niemand kende. Ik had veel aan mijn hoofd. Mezelf voorstellen aan mijn buren was het laatste waar ik aan dacht. Daar heb ik nog steeds spijt van.”
De stem van de huurder
Stap voor stap ging het bergopwaarts. Ook dankzij mensen die haar niet in de steek lieten. In 2020 kwam Soraia uit de schuldsanering. Ze kreeg via een stage een baan bij de Formulierenbrigade van Stroomopwaarts. Sinds vorig jaar is ze lid van de Huurdersraad van Waterweg Wonen. “Ik ben klaar om de stem te zijn van de huurders, vooral van jongeren en jonge gezinnen. Als geen ander weet ik hoe belangrijk een dak boven je hoofd is.
Heel graag wil ik dat ook andere jonge ouders zich aanmelden en actief meedoen. Dat kan in de wijk, in bewonerscommissies of in de Huurdersraad.”
Idee voor burenkaartjes
Ze zit boordevol ideeën voor huurders. Zo kwam Soraia met het plan voor burenkaartjes. “Antoinette van de Huurdersraad en Cindy van Waterweg Wonen hebben dat direct opgepakt. De kaartjes met ‘Hallo Buren’ zijn supermooi geworden. Alle nieuwe huurders krijgen er een paar om bij hun buren in de bus te doen. Zo maken zij niet dezelfde fout als ik.”
Inspireren
Om anderen te helpen, deelde Soraia haar bijzondere levensverhaal. Van haar ervaringen is zelfs een theatervoorstelling gemaakt. “Ik weet dat mijn verhaal jongeren en jonge gezinnen kan inspireren. Vroeger heb ik me zo geschaamd voor mijn fouten, terwijl dat niet nodig is. Tegen iedereen zeg ik: ‘Praat over je problemen en zoek hulp. Geef nooit op, ook al is het soms zo moeilijk.’”