Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

“Ik heb geen familie meer. Daarom doe ik graag iets voor de buurt”

Geplaatst op:
15-07-2022
Op De Koffie Bij Leo Van Gerven 6

Met zijn hondje Lady loopt Leo van Gerven (60 jaar) elke nacht door de straten van Holy. Hij houdt een oogje in het zeil, vooral bij de sloop en nieuwbouw van De Nieuwe Vogelbuurt. En hij doet nog veel meer voor de buurt. Vaatwassers aansluiten, lampen ophangen en spullen verhuizen.

Leo is groot en sterk, maar ook rustig en bedachtzaam. Dat was niet altijd zo, vertelt hij. “Mijn ouders dachten dat ik moeilijk opvoedbaar was. Ik werd uit huis geplaatst. Later bleek ik doof te zijn. Toen ik 7 jaar was, kreeg ik een operatie en kon ik horen. Mijn hele jeugd heb ik op internaten gezeten. Het was een klotejeugd, maar ik heb er nu vrede mee.”

Nachtwacht op linnen
Op zijn 18e ging Leo weer bij zijn moeder wonen en vond hij werk. Een sterke vent konden ze overal gebruiken. “De laatste baan die ik had, was bij de renovatie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar waakte ik ’s nachts over de bouwplaats. In die tijd werd de Nachtwacht op linnen afgedrukt voor een feest. Toen dat voorbij was, zei ik: ‘Die wil ik wel’. Nu hangt het doek op mijn slaapkamer. De Nachtwacht waakt over mij, zoals ik over de wijk waak.” 

Op De Koffie Bij Leo Van Gerven 3

Koperen leidingen
Leo slaapt altijd ’s avonds. ’s Nachts loopt hij drie keer door de buurt. “Als ik een groepje jongeren zie, spreek ik ze aan. Vertrouw ik het niet, dan bel ik de politie. Eén keer hoorde ik water stromen in de kelders van een pand. De koperen leidingen waren gestolen. De man van Evides durfde er niet alleen in. Ik heb hem geholpen de leidingen af te knijpen. We waren drijfnat.”

Goud waard voor de wijk
Voor het bouwteam van Dura Vermeer doet Leo hand- en spandiensten. “Zo maak ik om 6.00 uur de schaftkeet en de hekken open. Dan drink ik een bakje koffie mee. Ik vertel of het die nacht rustig is geweest.”

Niet alleen voor de bouwers, maar ook voor de buren staat Leo klaar. Tegen een kleine vergoeding doet hij graag een klus. De bewonerscommissie De Toekomst kan eveneens een beroep op hem doen. Voorzitter Dick van der Werf: “Als ik Leo bel of hij een lamp kan ophangen, komt hij meteen. Hij is goud waard voor de buurt. Het voorkomt dat hij eenzaam wordt.”

De buurt is mijn thuis
Leo wil nooit meer uit Holy weg. Vanwege de sloop van zijn woning in de Patrijsstraat verhuisde hij in 2017 naar de Sperwerlaan. Dat is zo’n 70 meter verderop. “De buurt is mijn thuis. Mijn moeder overleed in 2018. Verder heb ik geen familie meer. Daarom doe ik graag iets goeds voor de buurt. Anders word ik een kluizenaar.”