Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Professor Rutgerstraat is de eerste Lief & Leedstraat van Vlaardingen

DroomwolkWoongelukeenplekvooriedereen icoon_Partnerschap woongelukWZZ
Geplaatst op:
08-04-2022
Thema’s:
Een plek voor iedereen Wij staan voor Partnerschap Wonen zonder zorgen

Onze huurster Anita Plug is de eerste gangmaker van Lief & Leedstraat Professor Rutgerstraat

Het liefste burenproject van Nederland is ook in Vlaardingen gestart! Onder de naam Lief & Leed worden bewoners gestimuleerd extra aandacht aan elkaar te besteden wanneer een buur dat om wat voor reden dan ook verdient. 

Professor Rutgerstraat is de eerste Lief & Leedstraat van Vlaardingen
Onze huurster mevrouw Anita Plug was direct enthousiast en nam de eerste aanmelding voor haar rekening. Daarmee is de Professor Rutgerstraat in de Westwijk de eerste Lief & Leedstraat van Vlaardingen en mevrouw Plug de allereerste ‘gangmaker’! De gangmaker zorgt dat het project gaat leven, beheert het geldpotje en verzorgt de kaartjes en attenties voor de straat.

Twintig geselecteerde straten kunnen deelnemen aan de pilot
Twintig straten in de Westwijk, VOP en Rivierzone zijn geselecteerd voor de pilot. De bewoners zijn via een kaart op de hoogte gebracht. Actieve bewoners kunnen hun straat vervolgens aanmelden voor het project.

Lief & Leed verhoogt het woongeluk
In Rotterdam is Lief & Leed al jaren een succes en steeds meer steden adopteren dit laagdrempelige initiatief. Het concept is krachtig in al zijn eenvoud: straten krijgen een klein budget en ansichtkaarten om buren die dat verdienen wat extra aandacht en een kleinigheidje te schenken. Dat kan een vrolijke reden hebben, zoals een geboorte of huwelijksjubileum, maar ook een verdrietige oorzaak, zoals een overlijden of aanhoudende eenzaamheid. Op deze manier verbetert het burencontact en voelen bewoners zich nog meer thuis in de eigen straat!

De kracht van samenwerking
Lief & Leed Vlaardingen is het resultaat van een mooie samenwerking tussen vier organisaties. Opbouwwerker Abdel Ben Omar van Minters en sociaal projectleider Eva Versteegh van Woningstichting Samenwerking namen het initiatief en gingen de samenwerking aan met Gemeente Vlaardingen en woningcorporatie Waterweg Wonen, zodat álle Vlaardingse straten kunnen deelnemen.

De corporaties nemen het budget voor de huurwoningen voor hun rekening en de gemeente voor koopwoningen. Minters verzorgt het contact. Met een relatief kleine investering kunnen we een straat op deze manier van binnenuit versterken. Het Lief & Leedteam hoopt vanaf september dit mooie project over de rest van de stad uit te rollen.

Meer informatie: www.liefenleedvlaardingen.nl