Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Interview: "Wij gaan voor veiligheid"

vitaal
Geplaatst op:
22-08-2016
Thema’s:
Vitaal
Joost

Joost van den Bergh gaat het project: “Vervangen van alle open verbrandingstoestellen voor gesloten systemen” begeleiden bij Waterweg Wonen. Waarom is dit zo belangrijk? Joost vertelt:

“Op dit moment hebben we ongeveer 1300 woningen met een open verbrandingstoestel. Aan het einde van het traject willen we dit terugbrengen naar 0. Dat gaat niet zo maar, het is een heel proces. Niet alleen moeten al deze werkzaamheden worden uitgevoerd en ingepland bij de klant. De klant moet in zien dat dit echt een stuk veiliger is en daarna akkoord gaan met de werkzaamheden.

We gaan werken in fasen. Steeds wordt er een groep bewoners benaderd en voeren we de werkzaamheden uit. Zijn we klaar? Dan beginnen we met een nieuwe groep.  We hebben ons zelf twee jaar de tijd gegeven om alle werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Het is echt een mooie klus wat mij betreft.

De reden waarom we dit doen is om te voorkomen dat één van onze huurders in de problemen komt door een koolmonoxidevergiftiging. Met een open verbrandingssysteem is de kans daarop gewoon vele malen groter. Bij een gesloten systeem gaan de verbrandingsgassen rechtstreeks naar buiten.  Jaarlijks worden er gemiddeld 150 mensen opgenomen in een ziekenhuis en 10 mensen overleven een dergelijke vergiftiging niet. Dat willen we natuurlijk zien te voorkomen!

Huurders hoeven zelf geen contact met ons op te nemen. We hebben goed in kaart welke woningen het betreft en we nemen contact op met de huurder. De huurder krijgt niet alleen een brief, maar ook uitleg over de werkzaamheden en de processen. Op deze wijze willen we de klant zo goed mogelijk meenemen in ons besluit en hem voorbereiden. Samen gaan we voor het beste resultaat een veilige woning.”

Achtergrond informatie: In september 2016 start Waterweg Wonen met het project “Het vervangen van de open verbrandingstoestellen”. De komende maanden bereidt Waterweg Wonen dit traject voor en daarna worden gefaseerd bewoners geïnformeerd over dit traject. Waterweg Wonen verwacht binnen twee jaar alle open verbrandingstoestellen te hebben vervangen.