Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Met een 'Gelukslab' wint iedereen Expeditie Marnix

vitaal icoon_Partnerschap
Geplaatst op:
24-01-2019
Thema’s:
Vitaal Wij staan voor Partnerschap

Op 23 januari presenteerden de tien finalisten van de prijsvraag Expeditie Marnix hun ideeën voor het woongeluk in de Marnixflat in Vlaardingen. “Jullie hebben het alsmaar over woongeluk, maar ik woon hier al 20 jaar heel gelukkig!”, zegt een bewoonster terecht. Expeditie Marnix is een samenwerking tussen Waterweg Wonen en adviesbureau Jonge Honden. Met de prijsvraag werden ideeën opgehaald van zowel (buurt)bewoners als organisaties om bewoners nóg meer te verbinden, te laten bewegen en mobiel te krijgen. De recreatieruimte van de flat was mooi gevuld met een mengelmoes van (buurt)bewoners, leerlingen en afgevaardigden van zorg- en woonorganisaties.

“Vandaag is de grande finale. Normaal is dat het einde, maar voor ons is dat het begin. Er komen vandaag twee winnaars uit de bus: een voor het kleine en een voor het grote idee. En we beloven: die gaan we waarmaken!” Marieke Kolsteeg, directeur-bestuurder Waterweg Wonen.


013

 Winnaar kleine idee
Aan creativiteit van de finalisten was geen gebrek. GoPro-filmpjes en toneelstukken passeerden de revue. De winnaar van het kleine idee was bewoner Tiny Dijkema met het idee om een AED aan te schaffen inclusief cursus verzorgd door haar dochter. “Iedereen is in staat om elkaar te helpen”, geeft ze aan.

‘Gelukslab’
Winnaar van het grote idee is ERA Contour met hun ‘Gelukslab’. Voor Saskia van der Weerd en Sander van der Ham bestaat geluk uit vier bouwstenen: 1. Prettige plek maken, 2. Samen voor langdurig woongeluk zorgen, 3. Doen waar je blij van wordt en 4. Elkaar kennen en bij elkaar terecht kunnen. Het gelukslab is een laboratorium om samen met bewoners het woongeluk in de woningen, in de flat en daarbuiten te brouwen, te proeven en te verbeteren. Dit lab biedt dus juist ook mogelijkheden om de andere ideeën die tijdens de finale zijn gepresenteerd uit te proberen. Zo is elke finalist een beetje winnaar!

057

De afdeling Zorg & Welzijn van het Geuzencollege speelde hun schoonheidssalon in de Marnixflat na. Het wordt een plek waar zij gratis massages en gezichtsbehandelingen kunnen geven aan de bewoners, als onderdeel van hun opleiding. En de afdeling Lifestyle & Multimedia wil graag met ouderen levensverhalen in beeld brengen. “Wat is een vlog? Dat is een video blog. Een videoboodschap. Dat willen we de bewoners juist ook leren! We willen de buitenwereld naar binnen halen en het verleden naar het heden”, aldus een leerling.

020

Boekenkast
Huisomroepen Vlaardingen wil met Plus+Radio voor de Marnixflat een eigen zender verzorgen met nieuws, muziek, luisterboeken en meer. “Het verhaal is de verbinding die wij zoeken”, zegt Sjors de Ridder. En dit idee sloot weer aan bij het idee van boeken met grote letters van bewoner Ellie van Toorn. Een boekenkast vol met goed te lezen of luisteren boeken voor slechter zienden.

Horeca en beweging
Benno van der Wilk van Stadslab Vlaardingen ziet mogelijkheden voor kleinschalige horeca en voor het verbeteren van de buitenruimte, waar mogelijk in samenwerking met leerlingen. “Ouderen bewegen meer in groene omgeving”, aldus Benno. En die beweging is nu juist zo belangrijk blijkt uit het filmpje van beweegcoach bij Argos Zorggroep Steven Schildmeijer. Hij laat zien dat met het ‘Blijf Vitaal’ programma ouderen erg gebaat kunnen zijn. Bewoner Tiny Dijkema geeft zelfs aan dat zij nu de medicijnen tegen haar rugpijn niet meer hoeft te slikken.

Publieksprijs
De jury had het niet makkelijk met het kiezen van de winnaars. Gelukkig was er ook een publieksprijs! Die ging in eerste instantie naar het Geuzencollege. Maar de leerlingen besloten zelf dat ze de Podiumkaart liever aan bewoner Ellie van Toorn gaven voor haar idee van de boekenkast met grote letters.

048

De jury bestond uit twee bewoners Marja Bal en Koos van Deventer, ex-wethouder Hans Versluijs en trainee bij de gemeente Vlaardingen Ewoud Komen. “Het mooie van deze expeditie is dat dit een andere manier is om bewoners te betrekken bij belangrijke dingen in hun omgeving. Hoe zorgen we ervoor dat mensen met elkaar manieren vinden om gelukkiger te worden dan ze tot nu toe waren”, aldus Hans Versluijs.

We kijken terug op een mooie middag vol goede ideeën en goede verbindingen en zien ernaar uit om de ideeën te realiseren!