Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Nieuw Regioakkoord Wonen 2030

Betaalbaar icoon_ActieplanWonen
Geplaatst op:
31-01-2019
Thema’s:
Betaalbare sociale huurwoningen Wij staan voor Actieplan Wonen

Marieke Kolsteeg, directeur-bestuurder van Waterweg Wonen, ondertekent het Regioakkoord.

Zo houden we genoeg betaalbare woningen in regio Rotterdam

De handtekeningen zijn gezet. Op 30 januari tekenden 14 gemeenten in de regio en nagenoeg alle woningcorporaties van de Maaskoepel het Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken Regio Rotterdam 2018 - 2030. Daarin staat dat er genoeg betaalbare huurwoningen moeten blijven. Waterweg Wonen en de Huurdersraad zijn blij met dit akkoord.

Zo’n akkoord sluiten is niet makkelijk. Elke gemeente en iedere corporatie heeft zijn eigen sloop, verkoop- en nieuwbouwplannen. Samen hebben de corporaties in de 14 gemeenten (zie overzicht onderaan) duizenden sociale huurwoningen in de regio. Gaat iedereen zonder overleg aan de slag met slopen of verkopen, dan blijven er mogelijk niet genoeg betaalbare woningen over.

Kwaliteitsslag
Bas van Rosmalen, beleidsadviseur van Waterweg Wonen: “Als alle plannen doorgaan, zou dat kunnen gebeuren. Dit akkoord is een eerste stap om dat te voorkomen. Voor ons is dat belangrijk. Vlaardingen heeft in verhouding met andere gemeenten namelijk veel goedkope sociale huurwoningen. Wij hebben in Actieplan Wonen afgesproken om dat aantal tot 2030 te krimpen. Zo maken we een kwaliteitsslag in de stad en komt er meer variatie in de wijken. Maar dat doen wij alleen als er op andere plekken voldoende sociale huurwoningen bijkomen.”

Voldoende aanbod in Vlaardingen
Iedere gemeente gaat nu zijn plannen iets aanpassen. Zo gaan bijvoorbeeld Lansingerland en Barendrecht - waar weinig sociale huurwoningen zijn - extra bijbouwen. De provincie Zuid-Holland helpt met subsidies en houdt toezicht. Van Rosmalen: “Ook in Vlaardingen sturen we het Actieplan Wonen bij. We willen wat minder woningen slopen en wat meer nieuwe betaalbare huurwoningen bouwen. Dat gaan wij bespreken. De gemeente zorgt voor extra woningen voor huishoudens met een hoog inkomen. Zo kunnen wij samen Vlaardingen blijven vernieuwen én voldoende betaalbare woningen voor onze huurders houden.”

Welke gemeenten doen mee?
Bij de Maaskoepel horen woningcorporaties in de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Nissewaard, Vlaardingen en Westvoorne.

www.woonnetrijnmond.nl
WoonnetRijnmond is de website van de Maaskoepel. Zoekt u een sociale huurwoning, dan vindt u op die website het aanbod in deze 14 gemeenten.