Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Passend Wonen - Verhuismogelijkheid voor wie te duur woont

Betaalbaar icoon_Goedbeheer icoon_Maatwerk
Geplaatst op:
26-04-2017
Thema’s:
Betaalbare sociale huurwoningen Wij staan voor goed beheer Wij staan voor maatwerk
passend-toewijzen-blokhuisje

Onze huurders met te hoge woonlasten (in verhouding tot hun inkomen) bieden wij vanaf 1 juli 2017 de mogelijkheid om met voorrang naar een goedkopere woning te verhuizen. Met de gemeente Vlaardingen en Woningstichting Samenwerking hebben we hierover een overeenkomst gesloten. Het zogenoemde ‘Experiment Passend Wonen’ loopt van 1 juli 2017 tot en met 25 juni 2019.

Wethouder Hans Versluijs: “De woningcorporaties gaan een groep mensen met te hoge woonlasten helpen om met voorrang te verhuizen naar een woning met een lagere huur. Zo gaan de woonlasten van deze mensen beter passen bij hun portemonnee. Huurders kunnen aangeven of ze deze hulp nodig hebben. Ik vind het een goed initiatief om financiële problemen te voorkomen of te verminderen!”

 Passend wonen
Wie huurtoeslag ontvangt of daar recht op heeft en per 1 juli een hogere huurprijs heeft dan € 592,55 (een- of tweepersoonshuishoudens) of € 635,05 (drie- of meerpersoonshuishouden) heeft met het experiment de mogelijkheid om met voorrang naar een goedkopere sociale huurwoning te verhuizen. Wie in aanmerking komt en interesse heeft, kan contact met ons opnemen voor meer informatie en ondersteuning.
De woning die deze huurders achterlaten is een iets duurdere sociale huurwoning en deze wordt weer verhuurd aan de mensen die daar gezien hun inkomen voor in aanmerking komen. Hierdoor legt het experiment geen extra druk op de sociale huurwoningvoorraad. Wij brengen de vrijgekomen woningen via de gebruikelijke regionale afspraken in verhuur.

Evaluatie
Per 1 juli 2017 gaat de regeling van Passend Wonen in. De gemeente en de woningcorporaties evalueren en monitoren 2018 met elkaar of het een effectief en efficiënt instrument is.