Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Toekomstige huurders en kopers speeddaten aan de Floris de Vijfdelaan

DroomwolkWoongelukeenplekvooriedereen Toekomstbestendig icoon_Partnerschap
Geplaatst op:
07-11-2022
Thema’s:
Een plek voor iedereen Toekomstbestendigde organisatie Wij staan voor Partnerschap

in de Westwijk

Het was feest op het bouwterrein in de Westwijk op vrijdag 4 november! De toekomstige bewoners van de Floris de Vijfdelaan maakten kennis met elkaar. Waterweg Wonen en aannemer Plegt-Vos organiseerden de bijeenkomst voor de 50 huurders en 14 kopers. Na het welkomstwoord van Ivana Somers-Gardenier (wethouder gemeente Vlaardingen), Marieke Kolsteeg (Waterweg Wonen) en Bart Kuipers (Plegt-Vos) was het tijd voor de speeddates aan grote biertafels. De buren vonden elkaar snel. De vragen op tafel zorgden voor goede gesprekken. Ook de kinderen maakten direct contact.

Beter een goede buur dan een verre vriend
Die uitdrukking bestaat niet voor niets. Je woongeluk is namelijk mede afhankelijk van je buren. De huurders en kopers gaan samen een nieuw avontuur aan door te gaan wonen in deze nieuwbouwwijk. Meedoen aan een gezamenlijke WhatsApp groep, samen op zoek naar een hovenier of tips met elkaar uitwisselen. Hopelijk komen dit soort voordelen nu tot stand doordat de bewoners hun buren al kennen voordat ze de sleutel krijgen.

Het feestje werd druk bezocht. “Ik had al zin om hier te gaan wonen. En nu ik kennis gemaakt heb met mijn toekomstige buren, die ook nog eens kinderen van dezelfde leeftijd hebben als die van ons, kan ik helemaal niet wachten!”, aldus een enthousiaste huurder.

Oplevering
De woningen worden naar verwachting vanaf maart/april 2023 opgeleverd. Dit is een prognose. Weersinvloeden kunnen hier nog invloed op hebben. Kopers krijgen direct de sleutels. Verhuurder Waterweg Wonen hoopt in april 2023 de sleutels van de 1e huurwoningen te overhandigen.

De woningen zijn zeer energiezuinig
De huurwoningen hebben 4 kamers, vloerverwarming en een warmtepompinstallatie met boiler. Deze installatie zorgt voor verwarming en warm water. Op het dak komen zonnepanelen die evenveel energie opwekken als dat er verbruikt wordt. Mede hierdoor zijn het nul-op-de-meter- (NOM-)woningen. NOM-woningen zijn zeer energiezuinig en zeer goed geïsoleerd. Zo is weinig energie nodig om de woning warm te houden. Een NOM-woning heeft geen gasaansluiting meer; alle installaties zijn elektrisch. De woningen zijn daarmee toekomstbestendig.

De nieuwbouw is onderdeel van de woonvisie in Vlaardingen
De gemeente Vlaardingen heeft, in nauwe samenwerking met de Vlaardingse woningcorporaties, deze woonvisie (www.vlaardingswonen.nl) opgesteld. De woonvisie schetst de ambities en mogelijkheden voor Vlaardingen op het gebied van wonen. In Vlaardingen zijn drie grote opgaven:

  • Stad en wijken uit balans, leefbaarheid verder onder druk
  • Meer woningen nodig vanwege woningnood
  • Aantal woongebouwen heeft te weinig kwaliteit

Deze nieuwbouw is een begin van de vernieuwing van de Westwijk.

Wethouder Ivana Somers – Gardenier (o.a. Bouwen en Wonen):
“We zetten ons aankomende jaren in om van Vlaardingen een mooie en fijne woonstad te maken. Met deze ontwikkeling zorgt Waterweg Wonen voor zeer gewilde eengezinswoningen met een sociale huurprijs. Mede door deze ontwikkeling brengen we de wijk in balans. Met de ontwikkeling binnen dit gebied ontstaat er een mooie mix van verschillende soorten woningen in verschillende prijsklassen. Als gemeente zetten we ons in om heel Vlaardingen leefbaar te maken zodat iedereen prettig kan wonen.”

GewoonWonen.NU
Woningcorporaties in de regio Rotterdam willen 30.000 sociale huurwoningen bouwen voor 2030. Zij vrezen dat wonen in de regio anders voor grote groepen onbereikbaar wordt. Dit schrijven zij in het manifest ‘Gewoon wonen kan gewoon'. De bouw van deze woningen draagt hieraan bij. Meer informatie hierover op www.gewoonwonen.nu.