Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Uniek Nul op de Meter-project is klaar

Betaalbaar icoon_ActieplanWonen icoon_Duurzaamheid icoon_Partnerschap
Geplaatst op:
15-03-2018
Thema’s:
Betaalbare sociale huurwoningen Wij staan voor Actieplan Wonen Wij staan voor duurzaamheid Wij staan voor Partnerschap

Trots op het bijzondere blok in de Soendalaan

Het is af! De twaalf portiekwoningen in de Indische Buurt zijn een blikvanger geworden. Heel duurzaam bouwend Nederland heeft interesse in dit project. Niet zo gek, want gestapelde woningen tot Nul op de Meter (NOM) omtoveren is uniek. Dankzij de goede samenwerking met de bewoners verliep de renovatie soepel. Op 23 maart vieren zij samen met de betrokken partijen een opleverfeestje.

“We zijn ontzettend trots op het resultaat. We hebben met alle partners veel kennis opgedaan. Bijvoorbeeld hoe je de nieuwste technieken kunt gebruiken in bestaande woningen. Het kan de duurzame bouw in de toekomst stimuleren. Dat vindt Waterweg Wonen belangrijk. Duurzaamheid is namelijk één van onze ambities”, vertelt projectleider Nathalie van Nieuwkoop van Waterweg Wonen.

Supergoed geïsoleerd
De pilot is vooral bijzonder, omdat het om een portiekflat uit 1952 gaat. Het is een uitdaging om die Nul op de Meter te maken. Het betekent dat zonnepanelen op het dak genoeg energie moeten opwekken voor het verbruik van bewoners en installaties. Elles de Wal van BIK bouw legt uit hoe dat zit. “Het gaat om verwarming, warm water, ventilatie en alles wat een stekker heeft. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we het blok supergoed geïsoleerd met het 2nd skin®-concept. Dat is een soort tweede huid. Het complex heeft daarnaast nieuwe en slimme installaties.”

Blij en tevreden
Uniek was niet alleen de techniek, ook de samenwerking met de bewoners, vertelt Nathalie van Nieuwkoop. “We wilden dat 100% van de bewoners akkoord ging met de renovatie. Daarom is er veel één-op-één-contact geweest. Zelfs tijdens de werkzaamheden ontvingen de huurders ons met open armen. Huurders hebben best lang overlast gehad van steigers en getimmer, maar er is weinig geklaagd. Ze zijn enthousiast over het resultaat. Vooral over de nieuwe, grotere balkons, het nieuwe uiterlijk en het extra comfort.” Dat geldt zeker voor Johan Herkelman, een van de huurders. Hij keek al een tijdje rond naar een ander huis. Na deze renovatie blijft hij toch op de Soendalaan wonen. “Ik verwacht dat het een stuk comfortabeler wordt qua vocht en temperatuur. ’s Winters was het hier koud, ’s zomers ontzettend warm. Dat zal een stuk gelijkmatiger zijn. Ik ben heel blij én tevreden dat het nu zover is.”

Anders luchten en verwarmen
Ook al zijn de woningen af, de begeleiding gaat door, leggen Nathalie en Elles uit. “We blijven namelijk online het energiegebruik volgen. Op 14 maart organiseerden we een avond om met bewoners de eerste ervaringen uit te wisselen. In zo’n goed geïsoleerd huis moet je namelijk anders luchten en verwarmen. We geven daar tips over. En we bouwen zelf ook kennis op. Blijven de huurders binnen hun energiebundel, dan betalen ze evenveel of minder aan energiekosten dan vroeger.”

Documentaire
Vanwege de unieke aanpak tonen allerlei organisaties interesse in deze proef. Vanuit de bouw en installatietechniek, collega-corporaties, duurzaamheidsorganisaties en anderen. Op YouTube zijn verschillende filmpjes te zien. Ook TU Delft maakt een documentaire over het project. “Wij hebben besloten om een paar maanden een modelwoning aan te houden. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zien hoe wij de installaties hebben aangesloten. Zo werken wij mee aan het ontwikkelen van kennis over duurzaam bouwen”, besluit Nathalie van Nieuwkoop.