Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Voorkom een oplopende huurschuld

Vraaggestuurd icoon_Duurzaamheid icoon_Goedbeheer
Geplaatst op:
09-02-2017
Thema’s:
Vraaggestuurd Wij staan voor duurzaamheid Wij staan voor goed beheer
Huurschuld

Afdeling incasso biedt helpende hand

Door financiële tegenslag ontstaat gemakkelijk een (huur)schuld. Heel vervelend en riskant. Een schuld loopt namelijk altijd sneller op dan u denkt en kan u in problemen brengen. In het uiterste geval kan het leiden tot ontruiming van uw woning. Net als u willen wij dit voorkomen. Ons advies: vraag ons om hulp en wacht niet tot drastische maatregelen voor u genomen worden.

Hoewel u liever zelf wilt proberen uw problemen op te lossen, is het toch verstandig om snel in gesprek te gaan met instanties waar u een betalingsachterstand hebt. Hier kan een van onze huurders uit ervaring over meepraten.

Wilma de Groot* kwam in de financiële problemen en zag haar huurschuld maandelijks oplopen. Aan de herhaalde betalingsverzoeken kon zij niet voldoen. Daarom hield ze zich op de achtergrond. Op een dag stonden medewerkers van Waterweg Wonen bij haar op de stoep. Uitzetting kon nog net worden voorkomen. “Ik had veel eerder het gesprek moeten aangaan”, zegt Wilma. “Het scheelde niet veel of ik was op straat komen te staan.”

Samen oplossing zoeken
“Toen Waterweg Wonen bij mij voor de deur stond, was ik ten einde raad. Ik was in een afschuwelijke situatie beland en wist niet hoe ik eruit moest komen. Medewerkers van Waterweg Wonen hebben mij toen geholpen de schulden aan te pakken. Met succes, want sinds begin dit jaar ben ik schuldenvrij. Ik kan iedereen aanraden zijn problemen niet vooruit te schuiven. De medewerkers hebben mij goed geholpen de noodzakelijke stappen te nemen. Dankzij Waterweg Wonen heb ik een nieuwe start kunnen maken”, vertelt een opgeluchte Wilma.

In een vroeg stadium hulp vragen
Carla Loos, incassomedewerker van Waterweg Wonen, ziet dat een huurschuld op vele manieren kan ontstaan. Ze geeft een paar voorbeelden. “Sommigen huurders raken in de problemen doordat zij geen huurtoeslag ontvangen, maar er wel recht op hebben. Zij weten alleen niet hoe ze dat moeten regelen. Verder zien wij dat er veel mensen moeite hebben om goed met hun geld om te gaan.
Daar kunnen wij bij helpen. Wij brengen onze huurders in contact met de juiste instanties en hulpverleners. Wacht dus niet te lang. Dan zijn namelijk de schulden weer opgelopen en wordt het alsmaar moeilijker die af te betalen. Wij adviseren huurders meteen na het ontvangen van de eerste betalingsherinnering met ons contact op te nemen.”

Hulpinstanties
Er zijn verschillende hulpinstanties die mensen helpen met (het voorkomen van) schulden, maar niet iedereen kent deze. Twee belangrijke zijn:

• Formulierenbrigade: helpt met het invullen van de juiste formulieren voor het aanvragen van toeslagen en subsidies. Kijk voor meer info op https://www.vlaardingen.nl/Inwoners/Werk_en_inkomen/Formulierenbrigade

• Sociale wijkteams: Staan klaar voor inwoners van Vlaardingen die het moeilijk hebben op sociaal, medisch of financieel gebied. Kijk voor meer info op www.socialewijkteamsvlaardingen.nl.

* De naam van de geïnterviewde is om privacyredenen veranderd.