Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Warmte- en koudeopslag

icoon_Duurzaamheid
Geplaatst op:
10-11-2015
Thema’s:
Wij staan voor duurzaamheid
Breaam1

In ons nieuwe bedrijfspand

In de zomer van 2016 gaan we verhuizen naar ons nieuwe bedrijfspand aan de Van Hogendorplaan. Een kleiner pand, met veel aandacht voor duurzaamheid. Waterweg Wonen streeft ernaar om voor dit nieuwe gebouw het label “Very Good” te krijgen volgens de BREEAM methode. Om die reden wordt in het gebouw onder meer bijzondere aandacht besteed aan warmte- en koudeopslag.

Waarom warmte- en koudopslag?
Door een warmte- en koudeopslag aan te leggen, kunnen wij ons energieverbruik in het gebouw terugbrengen met maar liefst 70 procent. Dit is een flinke besparing van de CO2-uitstoot.

Hoe werkt zo’n warmte- en koudeopslag?
Dat is een nogal technisch verhaal. Wij doen dit via een gesloten bodemenergiesysteem. Dit systeem wisselt warmte en koude uit met behulp van kunststof bodemlussen die zijn gevuld met water en anti-vriesmiddel. Er is geen direct contact met het grondwater en het grondwater wordt ook niet verplaatst. In de winter onttrekt het systeem warmte aan de bodem en in de zomer onttrekt het systeem koude lucht die wordt doorgegeven aan het gebouw.

Wat is BREEAM?
BREEAM is een onafhankelijk methode om de duurzaamheid van nieuwe gebouwen, bestaande gebouwen, gebieden en sloopprojecten te meten en te beoordelen. Wilt u meer weten over BREEAM? Kijk dan op www.breeam.nl.