Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Waterweg Wonen doet mee aan Sustainability Challenge

Duurzaam
Geplaatst op:
24-06-2016
Thema’s:
Verduurzaming

Tweede prijs voor studenten Joko en Kirsten!

Onlangs deed Waterweg Wonen mee aan de Sustainability Challenge. Deze werd georganiseerd door de Rabobank in samenwerking met de Erasmus Universiteit. De Sustainability Challenge is bedoeld om de studenten van de Erasmus Universiteit die de minor ‘Duurzaamheid’ volgen de mogelijkheid te geven hun kennis uit de boeken te gebruiken in de praktijk. De studenten hadden als opdracht om bij één van de deelnemende bedrijven een praktijkonderzoek te verrichten, een analyse te maken en vervolgens de mogelijkheden voor de (verdere) invoering van een duurzame economie in beeld te brengen. Zes groepen studenten bezochten diverse bedrijven. Joko Leliveld en Kirsten Parre bezochten Waterweg Wonen en maakten voor ons woningbezit een plan.

Op donderdag 16 juni sloten de studenten hun minor  af met een presentatie over hun plan in het Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam. De Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit beoordeelde de presentaties. En met een mooie uitslag, want Joko en Kirsten bereikten met hun vergaande ideëen voor Waterweg Wonen een mooie tweede plaats.

Droomscenario
Met de opdracht om hun creativiteit de vrije loop te laten, dachten de studenten na over hoe Waterweg Wonen er in 2025  uit zou zien. Daarbij hebben zij vooral niet aan wetten en regels gedacht. Het plan van Joko en Kirsten zag er als volgt uit:

  • Alle woningen worden gesloopt om de ‘looks’ van Vlaardingen helemaal te veranderen en om opnieuw te beginnen.
  • Er wordt een divers portfolio van woningen voor teruggebouwd, energie neutraal, gebruikmakend van duurzame materialen en gericht op de groei van het aantal ouderen (toegankelijke woningen), vluchtelingen (woningen met een heel lage huurprijs) en de ‘normale’ sociale woningen.
  • De woningen zouden enigszins modulair gebouwd moeten worden – dus opgebouwd uit kamers die in de fabriek al compleet gebouwd zijn en op de bouwplaats alleen nog aan elkaar moeten worden gemonteerd tot een woning – en muren zouden eenvoudig te verplaatsen moeten zijn.
  • De overheid vragen om dit als experiment te zien en dus een pilot uit te voeren voor de gemeente Vlaardingen. Hierbij wordt hulp gevraagd van andere woningbouwcorporaties om de huurders tijdelijk onderdak te geven.

Ingrid Aaldijk, beleidsadviseur Vastgoed bij Waterweg Wonen: “De verfrissende blik van beide studenten op ons woningbezit inspireert ons weer om zaken ook eens op een andere manier te bekijken. Het plan van Joko en Kirsten is wel erg ambitieus en, hoe aantrekkelijk misschien ook, praktisch niet uitvoerbaar. In het echte leven hebben we tenslotte wél te maken met wetten en regels waaraan wij ons moeten houden. Toch zijn er onderdelen uit hun plan – zoals het modulair bouwen – die erg interessant zijn.”

Waterweg Wonen gaat een stap verder in duurzaamheid
Duurzaamheid heeft de afgelopen jaren een stevige plek gekregen in het denken en doen van Waterweg Wonen. Sinds 2008 investeren wij fors in het energiezuiniger maken van onze woningen. En daarin gaan we nog een stap verder. Voor de periode 2016-2019 hebben wij namelijk € 10 miljoen extra uitgetrokken om te investeren in onze huurwoningen.

Joko en Kirsten, nogmaals van harte gefeliciteerd met jullie tweede plaats!