Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Waterweg Wonen vervangt alle open verbrandingstoestellen

Betaalbaar
Geplaatst op:
08-08-2016
Thema’s:
Betaalbare sociale huurwoningen
Persbericht vervangen open verbrandingstoestellen

Wij doen dit in het kader van veilig en gezond wonen.

Waterweg Wonen hecht veel belang aan de veiligheid van huurders. Daarom hebben wij besloten om alle open verbrandingstoestellen te vervangen voor een gesloten systeem. Op dit moment heeft Waterweg Wonen nog circa 1300 woningen met een open verbrandingstoestel. Aan het einde van het traject moet dit teruggebracht zijn naar 0.

Is een open verbrandingstoestel echt zo gevaarlijk? Regionaal Coördinator Veilig Leven, Peter Schuurmans (Brandweer Rotterdam-Rijnmond) geeft daar een duidelijk antwoord op: “Open verbrandingstoestellen zijn altijd gevaarlijker dan gesloten systemen. Bij een open verbrandingstoestel is de kans op een koolmonoxidevergiftiging vele malen groter. Bij een gesloten systeem gaan de verbrandingsgassen rechtstreeks naar buiten.  Helaas maakt de brandweer dergelijke vergiftigingen regelmatig mee. Jaarlijks moeten er gemiddeld 150 mensen opgenomen worden in een ziekenhuis en 11 mensen overleven een dergelijke vergiftiging niet.”

Hoe pakt Waterweg Wonen dit aan? Joost van den Bergh gaat dit traject begeleiden bij Waterweg Wonen: “Het wordt een intensief traject. De komende maanden worden alle voorbereidingen getroffen en we verwachten in september 2016 de eerste huurders te kunnen informeren. Om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren wordt er gewerkt in fasen. We hebben ons zelf twee jaar de tijd gegeven om alle werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Het is een mooie klus, die er vooral zorgt dat huurders veilig wonen in hun eigen huis.”

Hoe worden de werkzaamheden uitgevoerd? Feenstra is één van de partijen die deze werkzaamheden uitvoert voor Waterweg Wonen. Siegfried Gonesh, manager bij Feenstra: “Natuurlijk is er altijd sprake van overlast als er werkzaamheden worden uitgevoerd in uw woning. Wat we doen is de overlast zo veel mogelijk beperken. Daarom worden zo veel mogelijk de werkzaamheden gecombineerd en binnen één werkdag afgerond. Dat betekent dus één dag overlast en dan klaar!”