Huur opzeggen

Je kunt ook al maanden van tevoren je huur opzeggen. Wel zo handig als je spullen wilt laten overnemen door een nieuwe huurder.

Huur opzeggen

Of wil je de huur opzeggen ...

 • ... voor iemand die is overleden? Ga dan naar Huurcontract beëindigen bij overlijden.

 • ... van een bedrijfspand? De opzegtermijn is afhankelijk van wat er in het contract staat. Bel ons op telefoonnummer 010 248 88 88 of stuur ons een mail.

Wat te doen bij een echtscheiding?
Ga je uit elkaar of scheiden? Dan is het belangrijk dat je ons laat weten wie er in de woning blijft. Deze persoon wordt dan de hoofdhuurder en verantwoordelijk voor de woning. De huurovereenkomst met de andere persoon wordt beëindigd. Geef deze verandering aan ons door.

Een paar tips bij het opzeggen van de huur:

 • Lees onze brochure 'Verhuizen' voor meer informatie.

 • Om dubbele huur te voorkomen of beperken is het verstandig om de huuropzegging op tijd aan ons door te geven.

 • Wil je spullen laten overnemen? Zeg dan tijdig de huur op.

 • Je kunt de huur op elke willekeurige werkdag van de maand opzeggen.

 • De opzegtermijn is minimaal 31 dagen. Je kunt de huur op elke dag van de maand opzeggen. De datum kies je zelf, maar valt de laatste huurdag in het weekend of op een feestdag? Dan verschuift de laatste huurdag naar de eerstvolgende werkdag.

 • Je betaalt de huur tot en met de laatste huurdag.

 • Je maakt online afspraken voor een eerste inspectie en voor een moment dat je de sleutels inlevert.

Huurcontract beëindigen: stap voor stap door het proces
In dit stappenplan kun je precies lezen wat er moet gebeuren, voordat je de woning verlaat.

 1. 1

  Het huurcontract opzeggen

  De huur kun je op elke werkdag van de maand opzeggen. Het is niet nodig om te wachten tot het einde van de maand. Dat kan jou geld besparen. Als je de huur opzegt, moet je dat minstens 31 dagen ervoor doen. De huur kan alleen stoppen op een werkdag. Dus niet in het weekend of een feestdag.

  Je kunt al maanden eerder de huur opzeggen. Als je bijvoorbeeld per 1 augustus wilt stoppen met huren, kun je dat ons bijvoorbeeld al in maart laten weten. Wel zo handig als je spullen wil laten overnemen door de nieuwe huurder.

 2. 2

  De woning leeghalen

  Als je een woning van Waterweg Wonen verlaat, is het voor de volgende huurder prettig dat de woning netjes is. Waterweg Wonen heeft dan ook een aantal regels opgesteld voor het achterlaten van de woning. Dit maakt ook onderdeel uit van je huurovereenkomst. In de brochure 'Verhuizen' vind je de belangrijkste regels voor de oplevering van je woning/berging.

 3. 3

  Wij komen bij je langs

  We komen bij je langs voor een eerste inspectie. Onze voorkeur is dat je zelf bij de eerste inspectie aanwezig bent maar je kunt ook iemand machtigen. Tijdens deze eerste inspectie bespreek je samen met de medewerker van Waterweg Wonen wat er veranderd of verwijderd moet worden in de woning.

  Je hebt hierbij 3 mogelijkheden:

  • Je kunt de werkzaamheden zelf uitvoeren. Dit moet wel vakkundig gebeuren.

  • Je kunt de werkzaamheden op jouw kosten door een aannemer laten uitvoeren.

  • Je kunt de werkzaamheden op jouw kosten door Waterweg Wonen laten uitvoeren.

 4. 4

  Een laatste check

  Bij de eindinspectie van de woning en de berging controleert de medewerker van Waterweg Wonen of de woning en de berging door jou zijn opgeleverd volgens de gemaakte afspraken. Het is fijn als je zelf bij de eindinspectie aanwezig bent. Je levert dan ook alle sleutels in (voordeur, berging, toegang tot berging/hal/portiek, brievenbus en indien aanwezig handzenders). Wanneer er warmtemeters in de woning aanwezig zijn, worden de meters opgenomen. Hierna heb je geen toegang meer tot de woning.
  Zijn bepaalde gebreken niet hersteld, dan brengen we de kosten bij jou in rekening.

 5. 5

  De eindafrekening van de woning

  Heb je nog bedragen tegoed? Of heb je de laatste maandhu(u)r(en) nog niet voldaan? Je ontvangt binnen een maand nadat je de woning hebt verlaten een eindafrekening met daarop de nog door jou verschuldigde of te ontvangen bedragen.

  Servicekosten
  De servicekosten worden apart berekend over een kalenderjaar (januari tot en met december). Je betaalt hiervoor maandelijks een voorschot. De eindafrekening servicekosten wordt rond maart van het daaropvolgende jaar naar je nieuwe huisadres verzonden.

  Stookkosten
  Als er warmtemeters in de woning aanwezig zijn, worden de stookkosten berekend over de periode juni tot en met mei. Je betaalt hiervoor maandelijks een voorschot. De eindafrekening wordt in november naar je nieuwe huisadres verzonden.

  Geef je nieuwe adres aan ons door!
  In beide gevallen is het belangrijk dat wij op de hoogte zijn van je nieuwe huisadres.

  Overname
  Het kan zijn dat de nieuwe huurder spullen uit je woning wil overnemen. Hierover maken jullie met elkaar afspraken.

Veelgestelde vragen