Vernieuwing in Zeevaardersbuurt

Geplaatst op

Op 19 juni was er een geslaagde bijeenkomst in de Zeevaardersbuurt. Samen met onze collega's van woningcorporatie Samenwerking presenteerden we onze conceptplannen voor de nieuwbouw. Met onze camper, koffie, thee en koeken waren we klaar voor een goed gesprek met de omwonenden over de nieuwe woningen die we gaan bouwen in deze buurt. Hiervoor slopen we eerst de oude woningen. Met dit project verbeteren wij de woonkwaliteit in de Zeevaardersbuurt.

Het gaat om de volgende straten: 

  • Nieuwe Kerkstraat

  • Cornelis Houtmanstraat

  • Jacob van Heemskerkstraat

  • Willem Barendszoonstraat

  • 2e van Leyden Gaelstraat

In totaal zijn het 81 oude woningen van Samenwerking en 41 woningen van Waterweg Wonen uit 1918. In deze straten zijn er al een aantal jaar plannen voor sloop en nieuwbouw. Daarom zijn de voormalige bewoners allemaal al verhuisd en worden de woningen tijdelijk verhuurd.

Veel bewoners waren enthousiast over de plannen voor de woningen en de verbeterde woonomgeving. We hebben veel leuke gesprekken gevoerd en waardevolle feedback gekregen. Er waren ook zorgen, bijvoorbeeld over de aanrijroute van het bouwverkeer en de impact van het heien. We doen ons uiterste best om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen en blijven in contact met de buurt.

Waarom slopen we deze woningen?
We hebben de mogelijkheid van renovatie uitgebreid onderzocht. Naast een enorme duurzaamheids- en geluidstechnische opgave, zijn de woningen ook verzakt en zitten er scheuren in vloeren en wanden. Renovatie was dan ook zowel technisch als financieel heel lastig.
De Zeevaardersbuurt ligt in de zone van beschermd stadsgezicht. In de nieuwbouwplannen komen daarom verwijzingen terug naar de oorspronkelijke situatie. Welstand heeft positief gereageerd op de schetsplannen.

Planning
De sloopwerkzaamheden starten naar verwachting in oktober 2024. Na de sloopfase wordt het terrein bouwrijp gemaakt. In 2025 start de bouw en we hopen in 2026 de nieuwe woningen op te leveren. In de komende maanden wordt een plan opgesteld voor de sloop en wordt het nieuwbouwplan verder uitgewerkt.

Nieuwbouwplannen
Alle woningen worden gebouwd voor de sociale huursector. De huurprijzen zijn nu nog niet bekend.

  • Waterweg Wonen bouwt 28 betaalbare eengezinswoningen in de Jacob van Heemskerkstraat, de 2e van Leyden Gaelstraat en de Willem Barendszoonstraat.

  • Samenwerking bouwt ongeveer 73 tweekamer- en driekamerappartementen en 13 driekamer maisonnettes, ook bedoeld voor de sociale huur.
    De nieuwe woonblokken worden maximaal 3 verdiepingen hoog. We proberen ook de binnentuinen en autovrije zones te behouden.

Verhuur woningen
De verhuur van de woningen laat nog even op zich wachten. De woningen worden tegen die tijd aangeboden op Woonnet Rijnmond. Geïnteresseerden moeten zich hier inschrijven om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

In gesprek met de omwonenden van de Zeevaardersbuurt:

Waterwegwonen Zeevaardersbuurt-9Waterwegwonen Zeevaardersbuurt-21Waterwegwonen Zeevaardersbuurt-12Waterwegwonen Zeevaardersbuurt-4

Impressie huidige situatie:

situatienu

Plattegrond:

plattegrond


Deel dit nieuws

Overig nieuws

Let op! Nepagenten actief!

Er zijn oplichters actief die zich voordoen als agenten. Ze gebruiken slimme praatjes om slachtoffers, vooral ouderen, over te halen hun geld en waardevolle spullen af te geven.
Lees meer

Intensief-Beheer-Week op 'de Eilandjes' van de Westwijk!

Vorige week was de intensief-beheer-week op ''de Eilandjes'' in de Zuidbuurt van de Westwijk! Hoewel de huurders weten dat hun woningen gesloopt worden, wilden wij tot die tijd zichtbaar zijn en samen met de bewoners zorgen voor een goed beheer van de woningen en leefomgeving.
Lees meer