Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

'De mooie herinneringen heb ik meegenomen'

Geplaatst op:
03-01-2023
Bvv 101022 Mw Papeveld 01

In september verhuisde Marian van Papeveld-Dijkshoorn (76 jaar) van haar eengezinswoning in de P.C. Hooftstraat naar de Billitonflat. Doorstroomcoach Odina Bakker van Waterweg Wonen hielp haar daarbij. “53 jaar woonde ik er met mijn gezin.  De mooie herinneringen zitten in mijn hoofd en hart. Die zijn meegegaan naar mijn nieuwe appartement.” 

Marian stond op 2 oktober voor de laatste keer in haar oude slaapkamer. Toen dacht ze aan de tekst van het liedje House for sale. “It was yours and it was mine. And tomorrow some strangers will be climbing up the stairs”. Met een traan en een lach nam ze afscheid. “Het voelde na al die mooie jaren goed om deze stap te zetten.” 

Macaroni voor de hele straat
Marian blikt met een warm gevoel terug op haar leven in de P.C. Hooftstraat. Met haar man Bertus en twee kinderen kwam ze in 1969 in het straatje wonen. “Het voelde meteen als thuis. Nog leuker werd het toen mijn broer Ton en zijn vrouw Froukje in 1981 naast ons kwamen wonen. Met de hele straat zaten we voor het huis tot ’s avonds laat. Dan warmde mijn broer macaroni op voor iedereen. Ontzettend gezellig.” 

Oogje in het zeil
Het leven was niet alleen maar leuk. 16 jaar geleden verongelukte Froukje. Toen 3,5 jaar geleden ook Bertus wegviel, bleven Marian en haar broer samen over. “We dronken koffie bij elkaar en praatten over alles én niks. Zo fijn. Als bij mij de bel ging, hield hij een oogje in het zeil. Toen hij in maart overleed, voelde het niet meer als mijn thuis. Iedereen die ik liefhad, was weg. Ik lag ’s nachts een keer wakker en nam het besluit om te verhuizen.”

Sleutels thuisgebracht
Marian belde Waterweg Wonen en kwam in contact met doorstroomcoach Odina. Heel toevallig is zij haar buurmeisje van vroeger. “Heel leuk. Ze heeft met me meegedacht over een andere woning. Ik wilde naar de Ruytenburchflat of de Billitonflat. Ze bood me een appartement aan op de Billitonflat. Ik was er meteen weg van.”

“Het is lekker ruim, een mooi uitzicht, dicht bij het centrum en zonder trap. Handig, omdat ik problemen heb met mijn evenwicht en slecht ter been ben. Odina bracht bij de overdracht zelfs de sleutels en het contract thuis.”

Goede hulp van de familie
De verhuizing in september verliep op rolletjes, dankzij de kinderen en (achter)kleinkinderen. “Ze hebben me allemaal zó goed geholpen. Ik zei wat er moest gebeuren en zij pakten het in. Overbodige franje kon weg, want de herinneringen zitten in mijn hart. Mijn kinderen zijn blij, want die vinden het veiliger hier.” 

Spelletjes op de iPad
Via Facebook en Messenger houdt ze met de hele familie contact. “We doen spelletjes op de iPad. En mijn oudste kleindochter Nathalie neemt me regelmatig mee in de rolstoel. Even koffiedrinken in de stad. Ja, ik hou het hier nog wel even uit. Dat moet wel, want de verhuizing heeft heel wat energie gekost, haha.”