Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Energiedisplay

De komende 2 jaar krijgen huurders met een slimme meter een gratis energiedisplay van Waterweg Wonen. 

Wat is een energiedisplay?
Een energiedisplay is een apparaat met een schermpje waarop je jouw verbruik en kosten aan gas en elektriciteit direct kunt zien. De energiedisplay sluit je aan op je slimme meter en is onafhankelijk van energieleveranciers. 

Is de energiedisplay echt helemaal gratis?
Ja, je krijgt de energiedisplay van Waterweg Wonen. Je hebt geen abonnement nodig om de energiedisplay te gebruiken. De display is dus echt gratis. Door je gedrag aan te passen, kun je je energieverbruik verminderen en hiermee dus geld besparen. 

Waarom geeft Waterweg Wonen een energiedisplay cadeau?
Wij vinden dat duurzaamheid vanzelfsprekend en betaalbaar moet zijn. Naast kwalitatief goede, energiezuinige en goed geisoleerde woningen (gemiddeld energielabel B), kun je als huurder zelf ook veel doen om te besparen op je energieverbruik. 

Wanneer krijg ik een energiedisplay?
Je ontvangt een brief wanneer we jou een gratis energiedisplay aan kunnen bieden. Dit doen we in fasen. De planning is dat in oktober 2023 alle huurders een brief van ons hebben ontvangen over de energiedisplay.

Waarom moet ik thuis zijn voor de installatie van de energiedisplay?
Om ervoor te zorgen dat je direct kunt gaan besparen op je energieverbruik, installeren we de energiedisplay graag voor je. We geven tijdens dit bezoek een uitleg over de werking van de energiedisplay en geven je direct praktische bespaartips.

Waarom moet ik een slimme meter hebben?
De energiedisplay wordt met een dongel aangesloten op de slimme meter. Deze dongel stuur de informatie naar de energiedisplay. Op de energiedisplay zie je direct jouw gas- en stroomverbruik.

Het enige dat je dus nodig hebt, is een slimme meter (vanaf 2014 van het type (D)SMR 4.0 of hoger). Heb je nog geen (juiste) slimme meter? Dan kun je deze kosteloos aanvragen bij Stedin stedin.net/slimme-meter

Privacy
De leverancier van de energiedisplay verzamelt geen verbruiksgegevens. Deze blijven in huis van de huurder en worden niet uitgewisseld via internet. De energiedisplay leest alleen het verbruik van de slimme meter uit via een zogenaamde dongel.

Hoe werkt de energiedisplay precies?
Je stelt de geldende energietarieven in en het budget dat je maximaal wilt besteden. Je ziet direct of je boven je ingestelde budget gaat. Op de display kun je je verbruik per dag, week, maand of jaar zien. Als je je gedrag aanpast, lukt het misschien wel om onder je budget te komen. 

De energiedisplay is geen thermostaat. 

Wat kost de energiedisplay?
Het stroomverbruik van de energiedisplay is een aandachtspunt bij de ontwikkeling geweest. De energiedisplay verbruikt minder dan 0,6W per uur.

Als je de energiedisplay continue aan hebt staan en dit omrekent naar de tarieven van het prijsplafond, dan kost het verbruik van de energiedisplay ongeveer € 2,- per jaar.

Hoe veilig is de energiedisplay?
Als je de energiedisplay aan jouw wifi koppelt, worden updates automatisch geïnstalleerd. De leverancier verzamelt geen verbruiksgegevens.

Je wifi koppelen aan je energiedisplay doe je als volgt:
1. Ga naar het menu (links boven)
2. Kies voor Instellingen
3. Kies voor WiFi netwerk
4. Vind jouw thuisnetwerk, voer het wachtwoord in en kies voor 'verbinden'

Krijgen huurders met blokverwarming/collectieve verwarming ook een energiedisplay?
Een energiedisplay is minder van nut voor huurders met blokverwarming. Maar natuurlijk willen wij al onze huurders helpen energie te besparen. Daarom kijken we naar een alternatief voor deze huurders. In het najaar worden zij hierover geïnformeerd.

Werkt de energiedisplay hetzelfde als de Toon?
De Toon en de energiedisplay geven allebei je energieverbruik weer. De Toon koop je. Voor extra functionaliteiten heb je een betaald abonnement nodig, bijvoorbeeld om je energieverbruik per dag, week of maand te zien. Huurders krijgen de energiedisplay gratis aangeboden van Waterweg Wonen. Je ontvangt een brief wanneer jij aan de beurt bent.
Op de energiedisplay zie je je actuele verbruik, maar je kunt ook je verbruik per dag, week, maand of jaar zien en vergelijken. Hier is geen betaald abonnement voor nodig. Het enige dat je nodig hebt is een juiste slimme meter.

Als je de Toon en de energiedisplay wilt gebruiken, dan kan dit ook. Je hebt hiervoor wel een actieve splitter nodig voor je P1 poort.

Hoe zit het met energietoeslag, heb ik hier ook recht op?
Informatie over de energietoeslag vind je hier

Ik heb iets gehoord over een prijsplafond in 2023, kan ik de energiedisplay ook gebruiken om dit in de gaten te houden?
Ja, dat kan. We maakten hiervoor een speciale instructie 'instellen prijsplafond energiedisplay'. Wil je meer weten over het prijsplafond, bekijk dan deze informatie

 

Handige informatie

 

 

Energiedisplay