Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Stijgende energieprijzen, informatie en hulp

DroomwolkWoongelukeenplekvooriedereen
Geplaatst op:
12-12-2023
Thema’s:
Een plek voor iedereen
Besparen

We helpen je graag op weg met informatie en tips om je energieverbruik te verlagen. Ook delen we andere bespaartips. 

Heb je zelf een goede tip?
Wij ontvangen deze graag. Stuur een e-mail naar bespaartips@waterwegwonen.nl en help door het delen van jouw tip ook anderen met besparen! Op Facebook lichten we iedere week een tip uit. 

Klik op één van onderstaande onderwerpen of vragen en lees de tips. 

Energie

Extra's bij laag inkomen

Slim koken

Huur betalen

Overige bespaartips

Energie

Kom ik in aanmerking voor energietoeslag?
De overheid helpt huishoudens met een laag inkomen door middel van een eenmalige energietoeslag. Deze toeslag is tot en met 30 juni 2024 aan te vragen. Lees dit artikel over energietoeslag voor meer informatie.  

Terug naar inhoud

Wat kan ik zelf doen om mijn energieverbruik te verlagen?
Op de website van Milieu Centraal staan snelle bespaartips voor je verwarming, warm water en apparaten. Ook kun je de bespaartest doen. Met kleine dingen kun je al veel besparen op je energieverbruik in huis. Na het doen van de test zie je direct wat het je je oplevert. 

Tip 1: Zet je verwarming lager

 • Zet de verwarming op maximaal 19 graden. Trek een trui aan of ga met een dekentje op de bank zitten. Dan heb je het nog steeds lekker warm.
 • Probeer de verwarming een uur voordat je gaat slapen op 16 graden te zetten.

Tip 2: Ventileer, ook in de winter
Het opwarmen van droge lucht kost minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht.

 • Goed ventileren voorkomt vochtige lucht in huis en is beter voor je gezondheid. Het opwarmen van vochtige lucht kost veel energie en dus veel geld.
 • Zorg dat ventilatieroosters altijd open staan en schoon zijn. Of zet minimaal één raam op een kier.
 • Ventileer je huis vóórdat je de verwarming aanzet.
 • Ventileer het huis goed. Een droog huis wordt sneller warm.

Tip 3. Gebruik minder stroom voor verlichting

 • Vervang de gloei- en halogeenlampen in de woning door ledlampen. En bespaar zo'n gemiddeld 35 euro per jaar op je energiekosten (afhankelijk van de hoeveelheid en je verbruik). 
 • Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp.
 • Een ledlamp is duurder om te kopen, maar de kosten zijn na een tijdje lager door het lage verbruik en de lamp gaat langer mee.
 • Doe de lampen uit als je geen licht nodig hebt.
 • Kook precies het water dat je nodig hebt voor een lekker kopje thee.
 • Hang je was lekker buiten of binnen op een droogrekje.

Tip 4: Douche korter of minder vaak
De gemiddelde douchetijd is ruim 7 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht, bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Bij een gasprijs van € 1,45 euro per m3 is dat bij elkaar € 130,- per jaar.

Tip 5. Zet toestellen helemaal uit en niet op stand-by

 • Schakel toestellen, zoals de televisie en computer helemaal uit als je ze niet gebruikt.
 • Staan er meerdere apparaten bij elkaar? Steek dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.
 • Als je een nieuw apparaat koopt, kies dan voor energiezuinige apparaten. Energielabels A en B zijn het zuinigst. 

Tip 6. Was op een lagere temperatuur

 • Wist je dat je was op 40 graden net zo schoon wordt als op 60 graden? En het scheelt elk jaar ook nog eens zo’n 20 euro.
 • Draai alleen een was als je een volle trommel hebt.
 • Kies voor een apparaat met een A of B energielabel als je een nieuwe wasmachine of droger nodig hebt.

Terug naar inhoud

Wat doet Waterweg Wonen om woningen energiezuiniger te maken?
Gemiddeld hebben onze woningen energielabel B. Behoorlijk energiezuinig dus. We zetten ook in op het versneld verbeteren en verduurzamen van woningen. Denk aan het eerder dan gepland gasloos maken van woningen, het versneld vervangen van enkel glas en extra preventie tegen schimmelvorming. 

Terug naar inhoud

Ik heb een cv-ketel, wat betekent dit voor mijn energierekening?
De cv-ketel zorgt ervoor dat radiatoren van de centrale verwarming worden verwarmd en dat je warm water hebt. Je kunt de temperatuur in je woning bepalen met de thermostaat in je woonkamer.

Wat betekent dat voor mijn energierekening?
Je maakt gebruik van gas. Dit gas koop je via je eigen energieleverancier. Verbruik je meer? Dan betaal je voor dit verbruik een hogere prijs. Deze prijs staat in je energiecontract.

In 2023 betaal je tot een verbruik van 2.900 kWh maximaal € 0,40 per kWh. Dit is het prijsplafond.

Terug naar inhoud

Ik heb collectieve verwarming/blokverwarming, wat betekent dit voor mijn energierekening?

Bij collectieve verwarming maak je gebruik van één grote ketel. Vanaf deze ketel lopen er buizen met warm water naar alle radiatoren in de woningen. Of naar de vloerverwarming. Op die manier worden de woningen verwarmd.

Blokverwarming/collectieve verwarming herken je aan de metertjes op de radiatoren. Ook kan het zijn dat er een centrale meter in je woning is aangebracht (een Gj meter). Deze meters houden jouw warmteverbruik bij.

Voor verwarming maak je gebruik van gas, biomassa of elektra (voor warmtepompen). Dit koopt Waterweg Wonen voor je in. In 2024 is het aardgastarief € 1,42. 

Je gebruikt misschien ook gas om te koken. Voor dit gas heb je zelf een contract met een energieleverancier. Verbruik je meer? Dan betaal je voor dit verbruik een hogere prijs. Deze prijs staat in je energiecontract.

Terug naar inhoud 

>> Overige bespaartips

Naast het besparen op mijn energieverbruik, wat kan ik nog meer doen?

 • Zet je maandelijkse lasten en uitgaven op een rijtje. Je kunt dit heel eenvoudig doen via een telebankieren app of door het maken van een huishoudboekje. Zo heb je direct inzicht in je inkomsten en uitgaven.
 • Loop eens door je abonnementen en zeg deze op. Sportschool, krant, tijdschriften, duur telefoonabonnement, Netflix, Videoland, loten, Hello Fresh etc.
 • Kijk ook eens of je verzekeringen hebt lopen die aangepast kunnen worden. Bijv. doorlopende reisverzekering (als je niet op vakantie gaat)
 • Verbouw je eigen groente in je tuin of in potten op je balkon. 
 • Vang buiten regenwater op. Zet bijvoorbeeld een emmer neer of een regenton. Gebruik het regenwater om de planten binnen en buiten water te geven.
 • Pak wat vaker de fiets in plaats van de auto.
 • Ga zo laat mogelijk naar de markt. Groente, fruit en brood zijn dan een stuk goedkoper.
 • Koop kleding in de uitverkoop of ga naar de kringloopwinkel.
 • Pin vooraf een bedrag dat je kunt gebruiken om die week boodschappen mee te doen. Bij het pinnen van kleine bedragen loopt het bestede bedrag ongemerkt op.
 • Hou een huishoudboekje bij. Zo zie je precies wat je allemaal hebt uitgegeven.
 • Op het Instagram platform Kanduswel staan leuke tips hoe je slimmer met je geld kunt omgaan. Bijvoorbeeld over goedkoper boodschappen doen, gratis festivals en andere leuke weetjes over omgaan met geld, gezond leven, wonen, educatie en activiteiten.

Terug naar inhoud

Kan ik leren om slimmer met geld om te gaan?
Hoe maak je verstandige keuzes bij het uitgeven van geld? Hoe werkt een huishoudboekje? Waar kan je terecht als je geldproblemen hebt?

Op al deze vragen en meer krijg je antwoord als je meedoet aan de gratis cursus: Slimmer omgaan met Geld.

Deze cursus wordt gegeven in de Bibliotheek Vlaardingen. De datum is nog niet bekend, maar je kunt je wel alvast aan melden via de website van Bibliotheek Vlaardingen.

Ook via Schuldhulpverlening van Stroomopwaarts is een cursus Omgaan met geld gratis te volgen. Meer informatie over de cursus en het aanmelden kan via bovenstaande link. 

Wijkteams Vlaardingen kan helpen om je financiële situatie weer op orde te krijgen. Er is een speciaal financieel inloopspreekuur. Je mag ook gewoon binnenlopen. Meer informatie: wijkteamsvlaardingen.nl/Inwoner/Geldzaken

Terug naar inhoud

>> Extra’s bij laag inkomen

Ik doe niets geks maar toch zijn mijn bestedingen hoger dan mijn inkomsten wat nu?

Voor Vlaardingse inwoners met een laag inkomen zijn er gemeentelijke ontheffingen mogelijk. Ook zijn er landelijke regelingen. Dit kan bijvoorbeeld een geldvergoeding zijn of dat je bepaalde kosten niet hoeft te betalen (bijvoorbeeld gemeentelijke afvalstoffenheffing). Op de website van Stroomopwaarts staan al deze regelingen. Ook lees je of je hier recht op hebt.

Terug naar inhoud

>>Slim koken

Hoe zorg ik ervoor dat ik zo min mogelijk hoef weg te gooien?

 • Door goed te weten wat je in huis hebt voor je boodschappen gaat doen.
 • Koken volgens vooraf uitgezochte recepten kunnen helpen om alleen de boodschappen te doen die je nodig hebt.
 • Wees creatief. Is je brood oud, gooi dit niet weg! Er zijn lekkere recepten met oud brood. Bekijk de recepten op deze pagina.

 Terug naar inhoud

>> Huur betalen

 Door alle stijgende prijzen kan ik mijn huur niet meer betalen. Wat nu?

Misschien zorgen deze stijgende prijzen ervoor dat je je huur niet meer kunt betalen. Laat betaalachterstanden niet oplopen, maar bel ons op tijd. Samen zoeken we naar een passende oplossing. Je kunt ons van maandag tot en met vrijdag bellen van 9:00 tot 16:30 op 010 248 88 88 of stuur een e-mail naar info@waterwegwonen.nl.

Terug naar inhoud