Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

"Open verbrandingstoestellen zijn altijd veel gevaarlijker dan gesloten systemen"

vitaal
Geplaatst op:
15-08-2016
Thema’s:
Vitaal
Brandweer

Regionaal Coördinator Veilig Leven: Peter Schuurmans

“Open verbrandingstoestellen zijn altijd veel gevaarlijker dan gesloten systemen”

Hoe gevaarlijk zijn open verbrandingstoestellen nu eigenlijk? Regionaal Coördinator Veilig Leven, Peter Schuurmans (Brandweer Rotterdam-Rijnmond) geeft daar een duidelijk antwoord op.

“Open verbrandingstoestellen zijn altijd gevaarlijker dan gesloten systemen. Bij een open verbrandingstoestel is de kans op een koolmonoxidevergiftiging vele malen groter. Bij een gesloten systeem gaan de verbrandingsgassen rechtstreeks naar buiten. 

Helaas maakt de brandweer dergelijke vergiftigingen regelmatig mee. Jaarlijks moeten er gemiddeld 150 mensen opgenomen worden in een ziekenhuis en 11 mensen overleven een dergelijke vergiftiging niet. Als je de kans krijgt om een open verbrandingstoestel te vervangen voor een gesloten systeem moet je dat zeker doen! Het gaat tenslotte om je eigen veiligheid.

Voor alle veiligheid raden we ook altijd aan om een koolmonoxidemelder op te hangen. Dit is een apparaat dat een alarm geeft als de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht te groot wordt. Een koolmonoxidemelder moet niet gezien worden als een vervanging van de (jaarlijkse) controle van een verbrandingstoestel, maar zo'n melder kan wel levensbedreigende situaties voorkomen. Daarnaast blijft het ventileren altijd belangrijk.

Wij vinden het dan ook een goed besluit van Waterweg Wonen om alle open verbrandingstoestellen te vervangen voor een gesloten systeem. Dit zorgt voor een veilige woning voor u en uw gezin.”

Achtergrond informatie: In september 2016 start Waterweg Wonen met het project “Het vervangen van de open verbrandingstoestellen”. De komende maanden bereidt Waterweg Wonen dit traject voor en daarna worden gefaseerd bewoners geïnformeerd over dit traject. Waterweg Wonen verwacht binnen twee jaar alle open verbrandingstoestellen te hebben vervangen.